Historisch Café

Interview met Dienke Hondius

Het slavernijverleden en de geschiedenis van racisme in Nederland: interview met Dienke Hondius
2013 en 2014 staan bol van de evenementen die de afschaffing van de slavernij en de afschaffing van de slavenhandel door Nederland herdenken. Deze gebeurtenissen lijken ver weg, respectievelijk 150 en 200 jaar geleden. Hoe verborgen het slavernijverleden ook mag zijn in het Nederlandse collectieve geheugen, in Amsterdam is het overal zichtbaar.

Afgelopen zomer verscheen de Gids Slavernijverleden Amsterdam, een wandelgids langs de slavernijgeschiedenis van de stad. De 115 locaties in de gids verwijzen niet alleen naar gebeurtenissen uit het verleden, maar ook naar de hedendaagse omgang ermee. Tijdens dit Historisch Café zal Dienke Hondius vertellen over haar onderzoek naar de sporen van de Nederlandse betrokkenheid bij slavernij en slavenhandel in het verleden en naar de geschiedenis van racisme, die volgens haar nauw met elkaar verbonden zijn.

Haar recent verschenen boek Blackness in Western Europe, Racial patterns of paternalism and exclusion zal deze avond zijn eerste Nederlandse presentatie beleven.

Dienke Hondius is universitair docent Nieuwste Geschiedenis aan de VU en is als onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij zich bezighoudt met de geschiedenis van ras en racisme en de aanwezigheid van Afrikanen in Nederland sinds de achttiende eeuw. Daarnaast is zij werkzaam bij de Anne Frank Stichting.

Interviewer: Lotte Akkerman

Meer informatie en bron: Historisch CaféAdvertentie: