Premier van het verzet wordt toch verfilmd

Premier van het verzet wordt toch verfilmd

NL Film verfilmt boek over Zaanse verzetsheld in 2016
In 2016 draait regisseur Diederik van Rooijen, die momenteel probeert in Hollywood voet aan de grond te krijgen, het oorlogsdrama Bankier van het verzet. Dat heeft producent NL Film bekendgemaakt. De film vertelt over Walraven van Hall (1906-1945), een verzetsheld die in de Tweede Wereldoorlog samen met zijn broer een ondergrondse bank oprichtte. Hiermee wist hij het merendeel van de activiteiten van het Nederlandse verzet te financieren. In januari 1945 werd hij verraden door één van zijn eigen medewerkers en vermoord.

Walraven van Hall - Premier van het verzetDe Zaandamse bankier Walraven van Hall speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol bij het verstrekken van geld aan vrijwel de gehele Nederlandse illegaliteit, talloze gezinnen van zeelieden, 30.000 spoorwegstakers en duizenden ondergedoken joden.

Om dat mogelijk te maken, pleegde hij samen met zijn broer Gijs – de latere burgemeester van Amsterdam – de grootste bankfraude ooit. Van Hall stond aan de basis van de Stichting 1940-1945, ging voorop bij de bundeling van het verzet tegen het nationaalsocialisme en was nauw betrokken bij de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Historici als Loe de Jong en Geert Mak noemden deze ‘olieman’ dan ook de centrale figuur, de spin in het web van de illegaliteit. Sommige strijdmakkers zagen in hem zelfs de premier van naoorlogs Nederland. Zijn tragische dood aan de vooravond van de bevrijding, een gevolg van verraad in eigen kring, maakte aan alle toekomstplannen een abrupt einde.


Advertentie: